Novasigma ja KPMG kommentoivat Mossack Fonseca kohua

.

Novasigma ja KPMG kommentoivat Mossack Fonseca kohua

Maailman media on kuohunut Panamalaisen lakitoimisto Mossack Fonseca:n jouduttua tietomurtorikoksen uhriksi. Lakitoimistosta onnistuttiin varastamaan koko yhtiön 40 vuotisen historian kaikki luottamukselliset asiakirjat jotka toivat julkisuuteen mm. Mossack Fonseca:n kautta perustettujen yhtiöiden omistajien ja johtajien tietoja. Tietomurto paljasti monien varakkaiden yksityishenkilöiden ja poliitikkojen läheisten kytköksiä alhaisen verotuksen maissa toimiviin yhtiöihin. Tietomurron tekijää tai tämän motiiveita ei ole vielä tuotu julkisuuteen.

Tapaus on herättänyt ymmärrettävästi vahvoja tunteita monissa korkean verotuksen maissa joissa valuuttapakoa omien rajojen ulkopuolelle pidetään merkittävänä uhkana maiden mm. verovaroin ylläpidettävälle julkiselle taloudelle ja velkojen maksukyvylle. Tapaus on aiheuttanut toimia jo useissa maissa. Islannissa pääministerin eroa vaadittiin välittömästi, kun paljastui, että hänen vaimonsa on ehkä harjoittanut liiketoimintaa alhaisen verotuksen maissa. Pohjoismaiden suurin finanssikonserni Nordea on joutunut pyytämään anteeksi sitä, että Nordean Luxembourg:n Private Banking -konttori on tarjonnut asiakkailleen verosuunnittelun työkaluiksi mm. Mossac Fonseca:n perustamia offshore -yhtiötä. Nähtäväksi jää miten tapaus tulee vaikuttamaan kansainvälisiin verosopimuksiin ja pienten itsenäisten maiden suvereniteettiin päättää omasta lainsäädännöstään, verotuksestaan ja tietojen luovuttamisesta kolmansille osapuolille.

Me Novasigmalla toivomme, että tapaus on opettanut veronmaksajien varoista eläville politiikkoille ja virkamiehille, ettei saman aikainen liiketoiminnan harjoittaminen offshore -kohteiden yhtiötä käyttäen ole hyväksyttävää eikä laillista. Samoin haluamme neuvoa tulevia asiakkaitamme ymmärtämään myös tulevaisuudessa, että sijoittaessaan offshore -yhtiöihin ja pyrkien täten saavuttamaan myös alhaisen henkilökohtaisen verotuksen, henkilön tulee myös oikeasti muuttaa valtioon joka tämän kohtelun tarjoaa. Maailmassa on kymmeniä maita jotka tarjoavat alhaisen tai nolla tuloverotuksen verotuksen maahan pysyvästi muuttaville varakkaille tai korkean osaamisen omaaville yksityishenkilöille (mm. Singapore, Hong Kong, UAE, Gibraltar, Monaco, Sveitsi, Bulgaria, Andorra, Bahama, Mauritius jne.).

Taloussanomien artikkeli

Alla suomalaisen Taloussanomat -lehden kirjoitus jossa Novasigman COO Rolf Stenberg ja KPMG:n Timo Torkkeli kommentoivat toimittajan kysymyksiä veroparatiiseista:

 

Taloussanomat: Veroparatiisiyhtiöt ovat nousseet tänään julkiseen keskusteluun toimittajien saaman laajan veroparatiiseja koskevan aineiston vuoksi. Ylen mukaan jättimäinen tietovuoto ulottuu myös Pohjoismaihin.

Maita, joissa ei peritä veroa tai joissa on alhainen verotus, voidaan teollisuusmaiden järjestön OECD:n mukaan kutsua veroparatiiseiksi. Näissä maissa on yleensä myös vahva tietosuoja.

Jotta yritykset ja yksityishenkilöt eivät pystyisi kiertämään oman maansa veroja, eri maat ja järjestöt ovat sopineet laeista, joilla voidaan hallita tilannetta.

Tilintarkastusyhteisö KPMG:n partnerin Timo Torkkelin mukaan 1990-luvun puolivälissä voimaan tullut väliyhteisölainsäädäntö toimii tehokkaasti eikä veroparatiisiyhtiöstä ole enää verotuksellisesti hyötyä. Laki tasaa eri maiden veroerot.

– Suomen väliyhteisölaki toimii hyvin, hän sanoo.

Veroparatiisissa olevan yhtiön tulo verotetaan sen mukaan osakkeenomistajan tulona ja Suomessa.

Lakia sovelletaan, jos suomalainen henkilö tai yhtiö omistaa vähintään puolet veroparatiisiyhtiöstä ja yhtiö maksaa veroparatiisissa veroa alle kolme viidesosaa Suomessa maksettavasta verosta.

Missä maassa toiminta sujuu parhaiten?

Veroparatiisit ovat yksi asia, mutta monissa maissa on keveämpi verotus kuin Suomessa. EK huomauttaa muistiossaan, ettäverokilpailu on tosiasia.

– Joidenkin maiden kilpailukykyinen verojärjestelmä ei ole sama kuin veroparatiisi, siinä todetaan.

Konsultti-, taloushallinto- ja lakipalveluita tarjoavan Novasigman operatiivinen johtaja Rolf Stenberg kertoo, että heidän asiakkaansa valitsevat maan, johon perustavat yrityksiä sen perusteella, mikä maa tarjoaa parhaat edellytykset harjoittaa heidän aikomaansa liiketoimintaa.

Verotus on yksi tärkeä tekijä yhtiön rekisteröintimaata valitessa.

– Muita yhtä tärkeitä tekijöitä ovat valitun maan tarjoama infrastruktuuri, kotimarkkinoiden laajuus, työvoiman saatavuus, työvoima- ja tuotantokustannukset, hän listaa.

Myös Torkkeli pitää liiketoiminnasta johtuvia syitä sekä kohdemaan juristien, tilintarkastajien ja muiden vastaavien osaamista tärkeänä.

Hän lisää, että joillain verokeitailla voi myös olla lakeja, jotka mahdollistavat toimintaa tavalla, jota muiden maiden toiminta ei mahdollista.

Päällekkäinen verotus halutaan välttää

Torkkel kertoo, että kansainväliset sijoitukset ovat yksi syy perustaa veroparatiisiyhtiöt.

Vaikkapa kansainvälisillä rahastoilla voi olla sijoittajia kymmenistä maista ja varoja voidaan sijoittaa kymmeniin maihin, joilla on omat verolakinsa. Esimerkiksi työeläkeyhtiöillä on pieniä osuuksia verokeidasyhtiöissä.

Kun mukana on lukuisia sijoittajia, tarvitaan Torkkelin mukaan työkalu, jonka kautta sijoitukset kanavoidaan. Tällainen rahasto on läpikulkupaikka, jonka avulla kerätään sijoitettavat varat ja jonka kautta tulot tulevat.

– Tällä halutaan varmistaa, että rahoja ei veroteta moneen kertaan, Torkkel kertoo.

Tietoja ei saa pimittää

Verosuunnittelu aggressiivisenakin on laillista, mutta missä menee laillisuuden raja?

– Siinä, että liiketoimintaa harjoitettaessa noudatetaan kyseistä yhtiötä sitovia kansallisia ja kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia, Stenberg vastaa.

Torkkel arvioi rajaa toisesta suunnasta ja vastaa, että ”salaamisessa ja väärän tiedon antamisessa”.

– Jos perustaa yrityksen, eikä ilmoita siitä, kyse ei ole enää verotuksesta, vaan ollaan veropetoksen puolella, hän lisää.

Asiantuntijat muistuttavat, että yritysten kirjanpitoa seurataan tarkasti. EK:n mukaan on käytännössä mahdotonta, että kansainvälinen konserni pystyisi salaamaan veroparatiisiyhtiön olemassaolon verottajalta. Yksityisillä ihmisillä on paremmat mahdollisuudet pimittää varojaan.

Veroparatiisiyhtiöitä on aiempaa vähemmän

Torkkel arvioi, että suomalaisten veroparatiisiyhtiöiden määrä on vähentynyt kymmenessä vuodessa muun muassa lakimuutoksen ansiosta. Aiemmin verokeitaista sai verohyötyä, ja lisäksi yhteisöverokannatkin olivat nykyistä korkeampia.

– Jollei yhtiöstä ole hyötyä, vaan kustannuksia, miksi pitää sitä, Torkkel kysyy.

Hän uskoo, että keskustelu vastuullisesta sijoittamisesta on vaikuttanut tilanteeseen. Yritykset ovat tarkkoja maineestaan ja se voi tahriintua, vaikka lakia ei olisi rikottu.

– Keitaisiin liittyy mielikuva huijauksesta ja ajatus, että aina jossain päin maailmaa on valtioita ja ihmisiä, joilla on yhtiö verokeitaassa ja jotka eivät ilmoita siitä, Torkkel pohtii.”

Novasigma provides international accounting services, company formation services, legal, business and tax advisory services | Terms of Use & Terms of Business | © 2016 NOVASIGMA Global - Accounting & Law Cooperative ("NOVASIGMA LIMITED"). Member firms of the NOVASIGMA Global - Accounting & Law network of independent firms are affiliated with NOVASIGMA Global - Accounting & Law. NOVASIGMA Global - Accounting & Law provides no client services. No member firm has any authority to obligate or bind NOVASIGMA Global - Accounting & Law or any other member firm vis-à-vis third parties, nor does NOVASIGMA Global - Accounting & Law have any such authority to obligate or bind any member firm. Independent registered advisers, lawyers and accountants are not owned by, affiliated with or supervised by Novasigma or its affiliates. Novasigma provides custody, trading and operational support services for advisers, lawyers and accountants. Not all products and services available through Novasigma and its affiliates are available through advisers, lawyers or accountants. Registration does not imply a certain level of skill or training. Depending on jurisdiction there might be eligibility requirements to work with a dedicated Financial Consultant, Lawyer or Accountant. Wealth management, accounting, audit and legal services refers to products and services available through the operating subsidiaries of the Novasigma Corporation of which there are important differences including, nut not limited to, the type of advice and assistance provided, fees charged, and the rights and obligations of the parties. It is important to understand the differences when determining which product and/or services to select. Novasigma provides a full range of business, financial, banking and tax advisory, accounting and legal services through its operating subsidiaries.

All rights reserved. NOVASIGMA is a trademark of SilverFox & Co. Inc. Online services by NOVASIGMA LIMITED - Suites 41/42, Victoria House 26 Main Street, Gibraltar GX11 1AA.

bitpay
Bitpay
Latvijas Pasta Bank
NTL Immigration
CM Asesores
Blue Orange Bank